Zuiver en Duurzaam

In een tijd als deze is de kwaliteit en herkomst van alles wat je drinkt en eet zeer belangrijk. Je product moet dus zo puur en eerlijk mogelijk zijn. Zo geldt dat ook zeker voor wijn.

Een wijn moet zuiver zijn. Zuiverheid is een breed begrip, maar zuiverheid betekent in de kern dat een wijn geen micro-organismen moet bevatten en dat de wijn daarnaast onbeschadigd moet zijn.

We leggen dit graag uit:

Een zuivere wijn moet vrij zijn van micro-organismen (bacteriën, schimmels, dode gistcellen en levende gistcellen). Een goede wijnmaker doet er alles aan om schimmels op de druiven, in de most en in de wijn te voorkomen. Hiertoe past hij een goed snoeibeleid toe, voorkomt hij schimmelvorming door de wijngaarden te behandelen (veelal met biodynamische preparaten, die uiteraard toegestaan zijn volgens de vigerende regelgeving) en werkt hij in zijn wijnhuis zo schoon mogelijk.

Natuurlijk is de wijn niet geheel vrij van micro-organismen. Deze zweven immers in de lucht en zijn alom in de wijngaarden en in de vinificatieruimten aanwezig. Als er maar weinig micro-organismen aanwezig zijn omdat de wijngaarden in het juiste microklimaat liggen en omdat er prima gesnoeid en schoon gewerkt wordt heb je maar weinig sulfiet nodig om micro-organismen te elimineren. Een zuivere wijn bevat daarom slechts weinig sulfiet.

Dan het slotstuk van zuivere wijn. Als de wijn vrij is van micro-organismen en onder schone condities gebotteld wordt (waarbij zuurstof in de wijn vermeden moet worden) komt een ander aspect in beeld; het transport van de wijn, wat een verzwegen onderwerp is in de wijnwereld is het transport. Daar gaan de importeurs de mist in. Er wordt in ons land door importeurs bezuinigd op transportkosten en er is niet voldoende kennis aanwezig om gefundeerd te kiezen voor temperatuur gecontroleerd transport.

Temperatuur gecontroleerd (internationaal) transport

Waarom zou je een onzuivere wijn met een koelwagen naar Nederland halen? Precies. Zuivere wijn is het waard om met temperatuur gecontroleerd transport naar Nederland te halen. Hitte en koude zijn twee vijanden van zuivere wijn. Hitte versnelt het oxidatieproces enorm, ook al verblijft de wijn maar 1 dag tijdens het voorjaar, de zomer of in het najaar in een ongekoelde vrachtwagen. De zon zorgt in een gesloten wagen namelijk voor een flinke hitte (>50 graden C). De wijn mist veel smaak, fruit, frisheid en zuiverheid en er kan bacterievorming ontstaan. Bacteriën vermenigvuldigen zich supersnel bij hoge temperaturen. Een zuivere wijn die met geconditioneerd transport is vervoerd is veel lekkerder.

Vegan

Steeds meer wijnhuizen gebruiken geen dierlijke producten. Ook hun leveranciers gebruiken geen dierlijke producten (bij de productie van dozen, etiketten, glaswerk, kurk, schroefdoppen) waardoor de wijnen als “Vegan” worden gecertificeerd. Vegan wijnen worden niet geklaard (onttroebeld) door middel van dierlijke eiwitten maar door plantaardige eiwitten die oa in erwten voorkomen.

In deze tijd waarin we beseffen dat het gebruik van dierlijke producten erg milieubelastend kan zijn, is het maken van wijn op een vegan wijze welkom.

Biologische wijn en sulfiet

Voor een biologische wijn gelden regels met betrekking tot het sulfietgehalte in wijn. Biologische wijnen mogen minder sulfiet bevatten dan niet-biologisch gecertificeerde wijnen. Belangrijk om te weten is dat het toevoegen van sulfiet 1 doel heeft:

Het doden van bacteriën, schimmels en resterende gistcellen. Hierdoor remt de oxidatie en blijft, mits niet te veel sulfiet wordt toegevoegd, de wijn zuiver en fruitig.

Vaak wordt meer sulfiet toegevoegd dan nodig is waardoor de wijn fruit mist, frisheid mist en een mooie neus mist. De balans in de wijn wordt dan flink verstoord.

Het te weinig toevoegen van sulfiet heeft als gevolg dat de wijn onaangename geuren gaat ontwikkelen, fruit gaat missen en gewoon ‘niet zo lekker’ is. Immers worden niet alle bacteriën en schimmels gedood als er te weinig sulfiet wordt toegevoegd.

Als een wijn eenmaal zuiver gemaakt wordt, moet de wijn tussen 9 en 18 graden Celsius (liefst op 12 graden Celsius) vervoerd worden om de wijn zuiver te houden. Een hoge temperatuur (in een vrachtwagen wordt het 52 graden Celsius in de zomer als er niet gekoeld wordt), krijg je ontwikkeling van bacteriën en boet de wijn in aan frisheid, fruitige geuren en gaan andere, minder aangename geuren en smaken, zich ontwikkelen. Door het koeltransport kan de zuivere wijn deze lage toevoeging van sulfiet dus met gemak aan.

Wat niet verteld wordt over biologische wijnen…

Wat niet verteld wordt is dat biologische wijnen niet vriendelijk zijn voor het bodemleven en de bodem zelfs uitput. In de Bio-wijnbouw mag kopersulfaat gebruikt worden om meeldauw en andere schimmels te voorkomen. Kopersulfaat moet na elke regenbui (als het suikergehalte in de druif hoger begint te worden) gesproeid worden omdat regen kopersulfaat van de druif afspoelt. Kopersulfaat verdwijnt in de bodem maar lost niet op. De bodem wordt dan jaar na jaar steeds meer vervuild wat wijnbouw op middellange termijn onmogelijk maakt en wat slecht is voor het bodemleven.

De oplossing: duurzame en zuivere wijnen!

Is uw restaurant of anderszins horecazaak klaar voor deze zuivere, duurzame en zeel betaalbare wijnen?

Neem gerust contact op maak vrijblijvend kennis met VinoVidoVici en onze wijnen.

Vino Vido Vici
Jannie van Hees
Lage Ham 190, Dongen
06-41481427