Rioja 426 Crianza

Karakter:

Fraaie geur van tabak, vanille, geconcentreerd en voorzien van donker fruit. De smaak kent rijp rood fruit, de smaak is vol, gul, rijk, gelaagd waarbij de tannine mooi afgebouwd is en in het fruit is geïntegreerd. De wijn is licht peperig, geconcentreerd en de afdronk is zacht en rijk aan vanille. Een Rioja Alta Crianza van het hoogste niveau.

Druivensoort:

100% Tempranillo

Herkomst:

Wijngaard perceel 426 – Rioja Alta, Spanje

Extra informatie

Gastronomie:

Deze Rioja is een prima begeleider van een mooi stuk gebraden en geroosterd vlees, past bij veel tapas, lamsvlees, gegrild vlees en diverse soorten kazen.

Vinificatie:

Fermentatie gedurende 17 dagen in RVS bij een vaste temperatuur om een tzuivere vergisting te verkrijgen. De most wordt dagelijks omgepompt om de juiste geuren en smaken uit de schillen te halen. De wijn rijpt 12 maanden in Frans en Amerikaans eiken van 225 Liter. Hierna rijpt de wijn gedurende 1 jaar op de fles. Alcohol: 14%

Wijnhuis: Bodegas Jer

Het is het jaar 1954 waarin Javier Cantera Cañas zijn eerste winery bouwde. In het jaar 2000 verhuisde zijn zoon Javier Cantera Corcuera het bedrijf naar het naastgelegen dorp Huércanos. De wijngaarden liggen in het dorp Alto Najerilla waar al sinds de middeleeuwen druiven groeien. Het kleine wijnhuis, 30 hectare aan eigen wijngaarden, heeft meer dan 500 kleine eiken vaten in bezit. Kleindochter Eva Cantera Rioja (let op de tweede naam) heeft het duurzaamheidsbeleid verder heeft geperfectioneerd. De bodem bevat kalk en klei.

De wijngaarden, waarvan sommige delen meer dan 100 jaar oud zijn, staan in het hooggelegen Rioja Alta-gebied waar het klimaat optimaal en droog is. Hierdoor hebben de druiven minder last van schimmels waardoor bestrijding met zware pesticiden niet nodig is. Om het insectenleven en het overig dierlijk leven intact te houden worden schimmels op een diervriendelijke wijze bestreden. Zo plantte Eva ‘onkruid’ waardoor insecten aangetrokken worden die schadelijke insecten eten. Daarnaast gebruiken zij diervriendelijke middelen om schimmels en ziekten te bestrijden. De druiven die gebruikt worden om wijn van te maken zijn zo schoon dat er slechts weinig sulfiet gebruikt wordt om schadelijke bacteriën te doden. Het gevolg is een wijn met een prachtig karakter.